

#### **EMERALD** project – GA No. 764479

# 3<sup>rd</sup> EMERALD General Workshop 9-10 September 2021

#### Venue:

Remote by Teams.

All times are in CET, please convert to your time zone, if applicable.

#### **Local organisers:**

MediWise Ltd, London, United Kingdom (Meta Materials Inc, Dartmouth, Nova Scotia, Canada) Translational Medical Device Lab & National University of Ireland, Galway (NUI Galway)







## EMERALD project – GA No. 764479

#### Thursday, 9<sup>th</sup> September

Workshop title: Transitioning to Industry

Organisers: MediWise Ltd, London, UK (Meta Materials Inc, Canada)

CET time		
9.00 – 9.30	30min	Welcome and introduction to the workshop and today's activities
9.30 – 10.15	45min	Transitioning from academia to industry: best practices – Themos Kallos, MediWise Ltd & Meta Material Inc.  How to build a career in R&D industries  Experience from working on joint industry-academic programs
10.15 – 10.45	30min	Q&A's
10.45 – 11.00	15min	Comfort break
11.00 – 11.50	50min	Invited Talk: Health Technology Assessment of Medical Devices - Dr. Leandro Pecchia, University of Warwick (Part 1)
11.50 – 12.10	20min	Comfort break
12.10 – 13.00	50min	Invited Talk: Health Technology Assessment of Medical Devices - Dr. Leandro Pecchia, University of Warwick (Part 2)
13.00 - 14.00	1h	Lunch break
14.00 – 15.30	1h30	Q&A Session with ESR's and META's Team Members  How to do research with commercial potential  Moving from papers to patents  Operating in a company environment
15.30 – 15.45	15min	Comfort break
15.45 – 17.00	1h15	Brain to the Bench to the Market: Turning Ideas into Medical Device Success – Ken Rice, Meta Material Inc. Identifying the medical need and technical approaches to addressing it Understanding existing alternatives Assessing the most direct regulatory path When to involve commercial experts
17.00-17.15	15min	Closing Session



## EMERALD project – GA No. 764479

## Friday, 10<sup>th</sup> September

Workshop title: *Identifying & Solving Clinical Problems with Commercial Potential Organisers*: *Translational Medical Device Lab & NUI Galway* 

CET time		
9.00 – 9.30	30min	Welcome and introduction to today's activities
		"The BioDesign Methodology - Identifying and Solving Clinical
9.30 – 10.30	1h	Problems with Commercial Potential" - Prof. Martin O'Halloran, NUI
		(Part 1)
10.30 – 10.45	15min	Comfort break
		"The BioDesign Methodology - Identifying and Solving Clinical
10.45 – 11.45	1h	Problems with Commercial Potential" - Prof. Martin O'Halloran, NUI
		(Part 2)
11.45 – 12.00	15min	Comfort break
12.00 – 13.00	1h	Case Study I: XTremedy Medical- Dr. Cristoforo Decaro (Lead Engineer)
13.00 - 14.00	1h	Lunch break
14.00 – 15.00	1h	Case Study II: Regenomac - Dr. Cormac Flynn (CEO)
15.00 – 16.00	1h	Case Study III: Luminate Medical - Dr. Barbara Oliveiro (CTO)
16.00 - 16.20	20min	Comfort break
16.20 – 17.20	1h	Case Study IV: Endowave - Dr. Giuseppe Ruvio (TBC)
17.20-17.30	10min	Closing Session